Mituri mioritice şi trocul

in Să fie troc!

Trocul este pe val! Sigur, nu a dispărut niciodată complet şi a fost mereu prezent în anumite pături ale societăţii şi pentru anumite perioade. Ce este trocul? O tranzacţie pentru bunuri şi servicii, fără mijlocirea banilor. Ce e nou astăzi? Public tânăr versus troc.

De ce troc? Pentru a economisi! Trocul vă ajută să economisiţi bani şi este mai uşor ca oricând să găsiţi pe cineva dispus să facă un schimb. Probabil nu vă imaginaţi pe cineva interesat să vă ofere trei găini pentru telefonul dvs, dar vă garantăm că nu este exclus!

Ce aduce nou mediul online şi care sunt argumentele pentru inovaţia trocului, în ciuda părerilor conservatoare?

Mit: Expediţia produselor. Gurile rele “cântăresc” preţul expediţiei vs valoarea produsului expediat, afirmând că trocul este limitat la obiecte mai puţin valoroase sau care să nu depăşească o greutate rezonabilă din perspectiva costului expediţiei. Părerea noastră? Fiecare membru implicat în schimb plăteşte pentru expedierea propriului produs. Controlează astfel costurile aferente prin alegerea modalităţii de expediere. Iar costul expedierii se reduce comparativ cu costul suportat de partenerul de schimb pentru expediţia propriului produs. Acesta este de altfel singurul cost suportat pe usedup.ro. Sună bine, nu?

Mit: Tranzacţiile sunt locale. Oamenii au tendinţa învăţată de pe alte site-uri, de a tranzacţiona local. Te-am găsit pe site, foarte bine însă pentru a cumpăra de la tine cana în formă de obiectiv foto trebuie să ne întâlnim la adresa cutare. Pierzi timp, negociezi data şi ora, te rogi să apară vânzătorul iar cana să fie ireproşabilă calitativ. Plus că nu ai nicio dovadă a tranzacţiei, pentru protecţia ta ulterioară. Ai cumpărat un telefon pe stradă, fără nicio dovadă, fără nicio protecţie, fără nicio legătură pe care să o poţi proba, cu vânzătorul. Tranzacţia nu rămâne înregistrată sau ca având loc. Eşti singurul care susţine că ai cumpărat un telefon, pe strada cutare şi de la tipul în blugi şi care ţi-a vândut un telefon furat… Pe usedup.ro cunoşti exact produsul pentru care faci schimb şi starea lui fizică, poţi solicita date şi informaţii suplimentare, primeşti o adresă de corespondenţă poştală (ţine cont că şi cel de la capătul schimbului este interesat să primească produsul tău, prin urmare şansele să primeşti o adresă fictivă sunt infime), un număr de telefon al persoanei respective, ai dovada înregistrată a unei achiziţii (şi trocul tot o achiziţie este) de bună credinţă, şi o probă în eventualitatea unui litigiu legat de neonorarea acordului pentru schimb. Nu rămâi condiţionat de o tranzacţie la colţul străzii cutare din oraşul tău. Sună diferit faţă de situaţia de mai sus, corect?

Mit: Corecta evaluare a produsului. Cei nehotărâţi încă de beneficiile unui troc vă vor spune că neapărat trebuie să te vezi cu persoana în cauză pentru a vedea produsul, pentru a-l încerca, pentru a-l pipăi. Şi din nou, că toate acestea pot fi realizate doar la nivel local, în localitatea unde cei doi actori se pot întâlni. V-am spus deja că pe usedup.ro aveţi posibilitatea de a solicita date şi informaţi suplimentare despre produsul dorit, marca acestuia, eventuale probleme la utilizare, starea lui fizică, plus fotografii. Acceptăm doar fotografii reale, ale produsului în cauză. Nu am limitat numărul acestora tocmai pentru acest motiv. Nu v-au convins informaţiile sau fotografiile oferite de posesor? Solicitaţi altele suplimentare. Chiar trebuie să mă deplasez la Unirii pentru a face un schimb de produse? Şi să dau nas-în-nas cu amicii celuilalt şi care vor interveni cu siguranţă în discuţia despre tranzacţie? Vă las pe voi să apreciaţi.

Mit: Masa critică de membri. Cârcotaşii se vor întreba de ce să devină membri pe un site de schimburi atunci când numărul celor deja înregistraţi este de câteva sute şi vor continua să folosească site-urile deja notorii. Le vom răspunde la rândul nostru că nu toate site-urile urmăresc cantitatea. Voi prefera să aleg pentru un anunţ de schimb o platforma dedicată. Pentru că nu vreau ca anunţul meu să se rătăcească printre altele de vânzare-cumpărare şi pentru că aşa voi întâlni persoane focusate pe acelaşi interes cu mine, trocul. Suntem de acord cu această abordare?

Mit: Consensul greu de construit. Există temerea că utilizatorii unui site de schimburi nu vor putea ajunge la un acord privind valoarea produselor schimbate. Din nou, şi această poziţie este una împrumutată din experienţele pe care aceştia le-au avut pe alte site-uri, cu alt profil de business. Pe usedup.ro nu am reinventat roata. Criteriile de evaluare a produselor sunt cele deja cunoscute cu diferenţa că pe site nu folosim bani ci puncte. Şi pentru a nu încurca membrii cu calcule complicate, am menţinut valoarea în puncte la aceeaşi paritate cu moneda. Ceva mai simplu de atât? Mai mult, moneda dvs de schimb este însuşi produsul pe care îl schimbaţi. Eliminaţi astfel orice raportare la bani, nu folosiţi banii, doar ne raportăm la sistemul de evaluare cu care suntem obişnuiţi încă din copilărie. Rămâne la fel de complicată utilizarea site-ului usedup.ro? Noi spunem că nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*